San bei ji (three cup chicken)

3.4 5 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 portions

Składniki

  • chicken winglets or chicken drumettes (see Tips)
    700 g
  • sea salt to season
    2 - 3 pinches
  • ground white pepper to season
    2 - 3 pinches
  • garlic cloves
    6
  • piece fresh ginger peeled and sliced
    5 cm
  • dried long red chillies deseeded if preferred, to taste
    2 - 3
  • sesame oil
    40 g
  • Shaoxing wine (Chinese cooking wine)
    60 g
  • dark soy sauce
    50 g
  • light soy sauce
    90 g
  • rock sugar broken into pieces ( 1-2 cm - see Tips) or white sugar
    35 g
  • fresh basil leaves only, plus extra to garnish
    3 sprigs
  • cooked rice to serve

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1526.7 mg
Białko 17.5 g
Kalorie 1595.9 kJ / 381.4 kcal
Tłuszcz 25.2 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 5.8 g
Węglowodany 19.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...