Pizza turecka Lahmacun

Pizza turecka Lahmacun

4.7 36 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 sztuk

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 530 g mąki pszennej
  • 270 g wody letniej
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
  • 200 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 110 g cebuli przekrojonej na pół
  • ¾ - 1 ¼ zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ¾ - 1 ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 270 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    270 g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • 65 g koncentratu pomidorowego
  • 55 g oliwy z oliwek
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ⅗ - ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
Pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 413.8 kcal / 1731.5 kJ
Białko 14.6 g
Tłuszcz 14.6 g
Węglowodany 55.5 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Sód 989.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...