Pizza turecka Lahmacun

Pizza turecka Lahmacun

4.6 33 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 sztuk

Składniki

Ciasto na pizzę
  • mąki pszennej
    530 g
  • wody letniej
    270 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    25 g
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • soli
    2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
  • pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    200 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    110 g
  • zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ¾ - 1 ¼
    ¾ - 1 ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    270 g
    270 g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • koncentratu pomidorowego
    65 g
  • oliwy z oliwek
    55 g
  • soli
    1 ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ - ¾ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
    ⅗ - ¾ łyżeczki
Pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 413.8 kcal / 1731.5 kJ
Białko 14.6 g
Tłuszcz 14.6 g
Węglowodany 55.5 g
Błonnik 3.5 g
Tłuszcz nasycony 3.8 g
Sód 989.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...