Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)

4.6 258 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

Ciasto
  • mąki pszennej
    230 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • wody
    120 g
Dodatki (patrz warianty)
  • mąka pszenna do oprószenia
  • cebuli przekrojonej na pół
    200 g
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
    200 g
    200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
    30 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 433.2 kcal / 1812.6 kJ
Białko 11.7 g
Tłuszcz 20.1 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 7.8 g
Sód 604.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...