Urządzenia i Akcesoria
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Ciasto
-
230 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
-
30 g oliwy z oliwek
-
120 g wody
Dodatki (patrz warianty)
-
mąka pszenna do oprószenia
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
-
100 g szynki, wędzonej pokrojonej w 1 cm kostkę
-
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
604.5 mg
Białko
11.7 g
Kalorie
1812.6 kJ /
433.2 kcal
Tłuszcz
20.1 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Węglowodany
51 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Placek czosnkowo-serowy
2 godz.
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM6, TM7)
1 godz.
Imprezowe kąski preclowe
1 godz. 20 min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1 godz.
Podpłomyk cztery sery
55 min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40 min
Smażone bułeczki z wieprzowiną
1 godz. 55 min
Langosze
1 godz. 30 min
Turecki płaski chleb
2 godz.