Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 230 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g wody
Dodatki (patrz warianty)
- mąka pszenna, do oprószenia
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
-
200
g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
lub 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu - 100 g szynki, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji (ok. ½ pęczka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1812.6 kJ / 433.2 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 604.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Pizza z mortadellą, pistacjami i burratą
1 Std.
Placek czosnkowo-serowy
2h
Pizza z serem pleśniowym, gruszkami i orzechami włoskimi
3h 35 min
Szybkie paluchy drożdżowe
35 min
Kanapki z focacci z bazyliowym pesto, mozzarellą i pomidorem
3sa 20 dk
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 min
Langosze
1 Std. 30 Min
Kanapki z burgerem i cheddarem
1 Std. 30 Min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1h 15min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2h 45 min