Urządzenia i Akcesoria
Oponki serowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
24 sztuki
Składniki
-
380 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
-
150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 ½ jajka (patrz wskazówka)
-
60 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
420 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
3 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki wódki1 ½ łyżki spirytusu rektyfikowanego 96%
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
192 mg
Białko
5.2 g
Kalorie
598.7 kJ /
143.1 kcal
Tłuszcz
5.5 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
16.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto Metrowiec
7 godz.
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Faworki klasyczne
1 godz.
Rurki z kremem
3 godz.
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Pączki
1 godz. 20 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Kopytka
40 min