Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Oponki drożdżowe
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 żółtka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- olej rzepakowy, do natłuszczenia miski i do głębokiego smażenia
Lukier pomarańczowy
- 200 g cukru
- 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 745.4 kJ / 178.2 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 32.8 g
- Tłuszcz
- 3.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 16.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Faworki - róże
1 Std. 10 Min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Pączki
1 Std. 20 Min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15 min
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Rogaliki z marmoladą
50 Min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25 Min
Oponki serowe
45 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Drożdżówki z jabłkami
2 Std. 35 Min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Racuszki drożdżowe z jabłkami
50 Min