Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 4 żółtka
- 20 g masła
-
10
g rumu
lub 10 g spirytusu rektyfikowanego 96% lub wódki - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- 400 - 500 g oleju do smażenia
- 4 łyżeczki cukru pudru, do posypania
- 10 łyżeczek dżemu, wiśniowego lub truskawkowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1161.6 kJ / 277.6 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 11.4 g
- Tłuszcz
- 25.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 15.5 mg
Alternatywne przepisy
Pączki
1h 20min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem i kaszą jęczmienną
1h 30min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4hod.
Faworki na żółtkach z piwem
2 Std. 30 Min
Oponki serowe
45 min
Pierogi z mięsem
1h
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min
Pierogi z serem i jagodami
1h 15min