Makowiec z białym makiem

Makowiec z białym makiem

5.0 2 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
1 sztuka

Składniki

Ciasto
  • 100 g mleka w temp. pokojowej
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 40 g cukru
  • 75 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
  • 25 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 25 g migdałów, ze skórką
  • 130 g białego maku
  • 70 g mleka
  • 40 g rodzynek
  • 50 g cukru
  • 25 g miodu
  • 25 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ¼ łyżeczki aromatu migdałowego
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 10 g rumu (opcjonalnie)
  • 1 białko
  • 1 szczypta soli
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 3532.4 kcal / 14779.6 kJ
Białko 81.4 g
Tłuszcz 178.2 g
Węglowodany 428 g
Błonnik 42.8 g
Tłuszcz nasycony 65.5 g
Sód 585.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...