
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec z białym makiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
1 sztuka
Składniki
Ciasto
-
100 g mleka w temp. pokojowej
-
15 g świeżych drożdży pokruszonych
-
40 g cukru
-
75 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
250 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
½ łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Masa makowa
-
25 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
-
25 g migdałów, ze skórką
-
130 g białego maku
-
70 g mleka
-
40 g rodzynek
-
50 g cukru
-
25 g miodu
-
25 g masła
-
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
-
skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
10 g rumu (opcjonalnie)
-
1 białko
-
1 szczypta soli
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
3532.4 kcal /
14779.6 kJ
Białko
81.4 g
Tłuszcz
178.2 g
Węglowodany
428 g
Błonnik
42.8 g
Tłuszcz nasycony
65.5 g
Sód
585.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska