
Urządzenia i Akcesoria
Sernik krakowski
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji
Składniki
Ciasto kruche
-
125 g cukru
-
215 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
440 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
1 ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
Masa serowa
-
6 białek
-
1 szczyptę soli
-
310 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
-
1250 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
-
10 żółtek
-
220 g cukru
-
60 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
55 g rodzynek
-
75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
-
250 g cukru
-
45 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
641.8 kcal /
2685.1 kJ
Białko
15.1 g
Tłuszcz
33.5 g
Węglowodany
72.1 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
19.4 g
Sód
364.8 mg