Sernik krakowski

Sernik krakowski

4.9 18 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji

Składniki

Ciasto kruche
  • 125 g cukru
  • 215 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 440 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 ¼ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 ½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Masa serowa
  • 6 białek
  • 1 szczyptę soli
  • 310 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
  • 1250 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 10 żółtek
  • 220 g cukru
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 55 g rodzynek
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • 250 g cukru
  • 45 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 641.8 kcal / 2685.1 kJ
Białko 15.1 g
Tłuszcz 33.5 g
Węglowodany 72.1 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 19.4 g
Sód 364.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...