Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava
- 200 g butter, cut into pieces, plus extra for greasing
- ½ cinnamon quill
- 1 vanilla bean
- 100 g raw sugar
- 150 g shelled unsalted pistachio nuts
- 150 g walnuts
- 375 g filo pastry
Syrup
- 220 g raw sugar
- ¼ lemon, zest and juice
- 80 g honey
- ½ cinnamon quill
- 70 g water
- 4 drops rose water, to taste (opcjonalnie)
- 4 drops orange blossom water, to taste (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1226.4 kJ / 292 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 168.4 mg
Alternatywne przepisy
Italian ricotta doughnuts with citrus curd
1 godz. 10 min
Choux pastry
2 godz.
Date and pistachio truffles (Bethith)
45 min
Profiteroles
2 godz.
Crème pâtissière
15 min
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 min
Baklava with Walnuts
3h
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1 godz.
Toum
15 min
Galaktoboureko
1h 35min
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1 godz. 15 min