![Savoury herb baked ricotta Savoury herb baked ricotta](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D80E4B12-5008-451B-A9B1-681F86F49A86/Derivates/D4D71D6C-3255-40BF-89D5-B1D260C87A84.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ricotta
- 1800 g full cream milk
- 80 g white vinegar
Grain free crackers
- 30 g chia seeds
- 120 g water
- 280 g raw almonds
- 60 g sunflower seeds
- 30 g linseeds (flaxseeds)
- 1 tsp sea salt flakes
- 1 tsp granulated garlic
- ½ - 1 tsp dried chilli flakes
- sea salt flakes, for sprinkling
- 30 g sesame seeds
Baked ricotta
- oil, for greasing
- 120 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 1 egg
- 2 - 3 sprigs fresh thyme, leaves only
- ½ tsp dried chilli flakes
- 1 - 2 pinches salt
- 1 - 2 pinches ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2323.1 kJ / 553.1 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 42.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 905 mg
Alternatywne przepisy
British spice rub
5min
Spiced cherry brioche wreath
2h 20 min
Brazilian cheese puffs
20min
Brown sugar spice rub
5min
Rosemary salt
24h 5 min
Chocolate and anise fruit bark
2h 20 min
Steamed orange puddings with almond milk ice cream
29h 30 min
Citrus salt
35 min
Almond addiction
1 Std.
Vanilla paste
10 Min
Beetroot, Parmesan and cashew dip
5min
Homemade ricotta
1 Std. 15 Min