Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g ząbków czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 1 czerwoną papryczkę chili, świeżą, pokrojoną na kawałki
- 10 g oleju sezamowego
- 10 g cebuli dymki, białej i zielonej części, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
½
łyżeczki cukru trzcinowego
lub ½ łyżeczki cukru - 2 łyżeczki wina ryżowego
-
1
łyżeczka czarnego octu ryżowego
lub 1 łyżeczka octu ryżowego -
1
łyżka pasty sojowej
lub 1 łyżka pasty miso, jasnej - 30 g wody
-
400
g małży japońskich, oczyszczonych, pozbawionych "wąsów" (patrz wskazówka)
lub 400 g małży venus, świeżych, oczyszczonych, pozbawionych "wąsów" (patrz wskazówka) - 10 g liści bazylii, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 898 kJ / 214 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki curry
1h 50min
Sos Mojo Amarillo
45min
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1h 20min
Sałatka z rukwią wodną i gruszkami
10 Min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1h 15 min
Papryczki jalapeños nadziewane serkiem
1h
Krewetki z cebulą dymką
20min
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 Min
Małże z serowym sosem
40min
Ażurowe naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką
1h
Sos bordoski (sos bordelaise)
1 Std. 5 Min