Urządzenia i Akcesoria
Małże z bazyliowym sosem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
2 porcje
Składniki
-
10 g ząbków czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
1 czerwoną papryczkę chili, świeżą pokrojoną na kawałki
-
10 g oleju sezamowego
-
10 g cebuli dymki białej i zielonej części, pokrojonej na 3 cm kawałki
-
½ łyżeczki cukru½ łyżeczki cukru trzcinowego
-
2 łyżeczki wina ryżowego
-
1 łyżeczka octu ryżowego1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
-
1 łyżka pasty miso, jasnej1 łyżka pasty sojowej
-
30 g wody
-
400 g małży venus, świeżych, oczyszczonych, pozbawionych "wąsów" (patrz wskazówka)400 g małży japońskich oczyszczonych, pozbawionych "wąsów" (patrz wskazówka)
-
10 g liści bazylii, świeżych
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
26 g
Kalorie
898 kJ /
214 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
0.9 g
Węglowodany
10 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA CHIŃSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Warzywa w tempurze
1 godz.
Omułki w białym winie
35 min
Marynata jabłkowa
10 min
Krewetki i warzywa w tempurze
1 godz.
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku
1 godz. 30 min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Dorsz z aïoli i warzywami
50 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Krewetki tandoori z miętowym dressingiem i sałatką
1 godz. 45 min
Zupa ogórkowa z szaszłykami z krewetek
35 min
Sos z czerwonego wina
40 min
Krewetki z cebulą dymką
20 min