Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 150 - 200 g cukru
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżki cukru wanilinowego - 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 300 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 250 g orzechów włoskich, łuskanych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1477.1 kJ / 353 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 26.2 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 42.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świąteczne ciasto z bakaliami
4u. 10min
Ciasto herbaciane
1h 15min
Babka makowa
1h 20min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Tort Sachera
3u. 30min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3óra
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h 30min
Ciasto makowe z jabłkami
3h 5 min
Markiza czekoladowa
2u. 25min
Tort waniliowo-migdałowy
3óra
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Prosty makowiec
13 Std. 15 Min