Ciasto wielkanocna krówka
TM5 TM6

Ciasto wielkanocna krówka

4.3 (185 ocen)

Składniki

  • 70 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek

Ciasto

  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 40 g mleka
  • 40 g miodu

Beza

  • 200 g cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem

  • 220 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 520 - 550 g masy krówkowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • migdały, w płatkach, do dekoracji
    lub rodzynki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2097.2 kJ / 500.9 kcal
Białko
7.2 g
Węglowodany
52.2 g
Tłuszcz
30.3 g
Błonnik
1.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy