Ciasto wielkanocna krówka

Ciasto wielkanocna krówka

4.3 205 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
20 kawałków

Składniki

  • 70 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto
  • 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 470 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 40 g mleka
  • 40 g miodu, płynnego
Beza
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Kremy
  • 1 puszka masy krówkowej (ok. 510 g), w temp. pokojowej, podzielonej na kawałki
  • 220 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • migdały, w płatkach do dekoracji
    rodzynki, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 391.7 kcal / 1638.9 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 20.4 g
Węglowodany 48 g
Błonnik 1.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...