Urządzenia i Akcesoria
Makówki (Makiełki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji
Składniki
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
250 g maku
-
300 g wody
-
100 g rodzynek
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
30 g wiórków kokosowych
-
40 - 60 g cukru
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
100 g miodu, płynnego
-
6 - 7 bułek maślanych, pokrojonych w 0,5 cm kromki1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
-
mleko, do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
-
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
139.1 mg
Białko
12.3 g
Kalorie
2306.1 kJ /
550.8 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Węglowodany
61.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MAKOWE CIASTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Moczka
45 Min
Likier jajeczny
15 Min
Likier czekoladowy
10 Min
Modro kapusta
45 Min
Kapusta czerwona na ciepło
35 Min
Likier makowy
1 Std. 20 Min
Babka z likierem jajecznym
1 Std. 20 Min
Pomarańczowy likier jajeczny
20 Min
Likier z kukułek
15 Min
Szpajza czekoladowo-cytrynowa
1 Std. 10 Min
Kokosanki
1 Std.
Mleczny likier z whisky
20 Min