Makówki (Makiełki)
TM6 TM5

Makówki (Makiełki)

4.7 ( 212 ocen )

Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 250 g maku
  • 300 g wody
  • 100 g rodzynek
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 40 - 60 g cukru
  • 1 pomarańcza ekologiczna
  • 100 g miodu, płynnego
  • 1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
    lub 6 - 7 bułek maślanych pokrojonych w 0,5 cm kromki
  • rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
    lub mleko do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
550.8 kcal / 2306.1 kJ
Białko
12.3 g
Tłuszcz
32.2 g
Węglowodany
61.7 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Sód
139.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy