Makówki (Makiełki)

Makówki (Makiełki)

4.7 212 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji

Składniki

  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
    60 g
  • orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
    60 g
  • maku
    250 g
  • wody
    300 g
  • rodzynek
    100 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • wiórków kokosowych
    30 g
  • cukru
    40 - 60 g
  • pomarańcza ekologiczna
    1
  • miodu, płynnego
    100 g
  • chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
    1 - 1 ½
    6 - 7 bułek maślanych, pokrojonych w 0,5 cm kromki
  • rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
    mleko, do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 550.8 kcal / 2306.1 kJ
Białko 12.3 g
Tłuszcz 32.2 g
Węglowodany 61.7 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 139.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...