![Makówki (Makiełki) Makówki (Makiełki)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/672f075f-8312-49e6-8ec7-5c4d9ff95d84/Derivates/28b1b8ca-404c-42ac-b4a9-665617d8e793.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 250 g maku
- 300 g wody
- 100 g rodzynek
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g wiórków kokosowych
- 40 - 60 g cukru
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 100 g miodu, płynnego
- 1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
- rum, do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
- kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2306.1 kJ / 550.8 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 61.7 g
- Tłuszcz
- 32.2 g
- Błonnik
- 8.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Moczka wegańska
45 min
Migdały w polewie czekoladowo-kawowej
30 min
Wigilijna kapusta z grochem
2 godz. 20 min
Moczka
45 min
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 godz. 45 min
Kruche ciasteczka z orzechami laskowymi (bezglutenowe)
1 godz. 20 min
Kulki rybne w marynacie
26h 20 min
Kapusta czerwona na ciepło
35 Min
Kapusta zasmażana
1 godz. 35 min
Likier jajeczny
15min
Modro kapusta
45 min