Urządzenia i Akcesoria
Makówki (Makiełki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
10 porcji
Składniki
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
60 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
250 g maku
-
300 g wody
-
100 g rodzynek
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
30 g wiórków kokosowych
-
40 - 60 g cukru
-
1 pomarańcza ekologiczna
-
100 g miodu, płynnego
-
6 - 7 bułek maślanych, pokrojonych w 0,5 cm kromki1 - 1 ½ chałki (zależnie od wielkości), pokrojonej w 0,5 cm kromki
-
mleko, do namoczenia pieczywa (patrz wskazówka)rum do nasączenia pieczywa (patrz wskazówka)
-
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
139.1 mg
Białko
12.3 g
Kalorie
2306.1 kJ /
550.8 kcal
Tłuszcz
32.2 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
10.4 g
Węglowodany
61.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MAKOWE CIASTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pomarańczowy likier jajeczny
20 min
Moczka wegańska
45 min
Wodzionka
25 min
Moczka
45 min
Likier marcepanowy
15 min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 godz. 40 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Likier jajeczny
15 min
Zupa czosnkowa
55 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Modro kapusta
45 min