Urządzenia i Akcesoria
Kalafior tikka masala
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g masła, pokrojonego na kawałki60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
400 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
½ łyżki cukru1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 szczypta soli
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
110 - 120 g różyczek kalafiora
-
175 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
25 - 40 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
447.2 mg
Białko
13.6 g
Kalorie
2032 kJ /
485.7 kcal
Tłuszcz
27.9 g
Błonnik
13 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Węglowodany
52.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30min
Wrapy warzywne z ciecierzycą i guacamole
30min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25min
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45min
Makaron z ciecierzycy z warzywami w sosie tahini
30min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30min
Wegański pad thai z tofu
45min