Kalafior tikka masala

4.7 29 rating
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    60 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
    ½ łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 110 - 120 g różyczek kalafiora
  • 175 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 25 - 40 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 447.2 mg
Białko 13.6 g
Kalorie 2032 kJ / 485.7 kcal
Tłuszcz 27.9 g
Błonnik 13 g
Tłuszcz nasycony 15.7 g
Węglowodany 52.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...