Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
150 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
-
2200 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
140 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
-
40 g oliwy z oliwek40 g oleju sezamowego, prażonego
-
2 - 2 ¼ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście
-
100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
-
10 g oliwy z oliwek
-
320 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
-
oliwa z oliwek, do skropieniaolej sezamowy, prażony do skropienia
-
oregano, świeże tylko liście, do dekoracji
-
ziarna sezamu, białego do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1282 mg
Białko
25.2 g
Kalorie
2562.2 kJ /
612.4 kcal
Tłuszcz
14.9 g
Błonnik
8.8 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
104 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wysokobiałkowy bowl z kaszą jęczmienną
1 godz.
Makaron z soczewicy z pieczonymi warzywami i tahini
30 min
Makaron z ciecierzycy z warzywami w sosie tahini
30 min
Pizza z makaronu spaghetti (TM7)
1 godz. 10 min
Spaghetti carbonara (TM7)
40 min
Spaghetti napoletana (TM7)
40 min
Bowl z plackami z tartego selera i jajkiem na miękko (TM5)
25 min
Wegańskie burgery
45 min
Wegańska sałatka Cezar
40 min
Bób w sosie pomidorowym po grecku
55 min
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Spaghetti z tuńczykiem (TM7)
40 min