Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

3.0 2 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 75 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
  • 1350 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • ½ cebuli szalotki (ok. 15 g)
  • 20 g oleju sezamowego, prażonego plus dodatkowa ilość do skropienia
    20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 1 - ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 160 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 612.4 kcal / 2562.2 kJ
Białko 25.2 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 104 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 1282 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji

Możesz także polubić...