
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nasi Dagang
- 400 g white Jasmine rice soaked in hot water for 20 minutes
- 100 g glutinous rice soaked in hot water for 20 minutes
- 20 g fresh ginger thinly sliced
- 50 g shallots thinly sliced
- 200 g coconut milk
- 2 tsp fenugreek seeds
- 1 tsp salt
- 1200 g water
Acar
-
200
g carrots cut in strips (5 cm x 1 cm)
-
200
g Japanese cucumbers cut in strips (5 cm x 1 cm)
- 100 g onions cut in thin slices
- 2 garlic cloves cut in thin slices
- 1 fresh red chilli cut in thin slices
- ½ tsp salt
- 1 tbsp sugar
- 4 tbsp vinegar
Gulai Ikan Tongkol
- 1 tbsp coriander seeds
- 1 tbsp fennel seeds
- 1 tbsp cumin seeds
- 1 tsp cardamom seeds
- 1 cinnamon stick
- 3 star anise
- 6 cloves
- 20 g dried chillies deseeded, soaked to soften
- 50 g shallots
- 4 garlic cloves
- 15 g fresh ginger
- 45 g fish curry powder
- 1 tbsp kerisik (toasted coconut paste) (opcjonalnie)
- 10 g galangal
- 10 g fresh turmeric
- 1 tsp tamarind extract
- 350 g water
- 50 g cooking oil
- 10 bird's eye chillies
- 1 tsp salt
- 200 g coconut milk
- 1 dried tamarind piece
- 15 g palm sugar
- 1000 g black tuna (ikan tongkol) (approx. 1 fish), cut in pieces (2.5 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 834.7 kcal / 3492.2 kJ
- Białko
- 45 g
- Tłuszcz
- 29.1 g
- Węglowodany
- 104.2 g
- Błonnik
- 13.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.2 g
- Sód
- 1444.2 mg