Butter Chicken

4.6 11 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 portie

Składniki

Gemarineerde kip
  • kippendij, zonder been en zonder vel in stukken gesneden (ongeveer 3 cm)
    750 g
  • citroensap, vers geperst
    40 g
  • zout
    ½ tl
  • peper, gemalen
    1 - 2 snuifjes
  • zoete paprikapoeder
    1 eetlepel
  • currypoeder
    1 eetlepel
  • kaneel, gemalen
    ¼ tl
  • knoflookpoeder
    ¼ tl
Saus
  • sjalotten gehalveerd
    2
  • teentjes knoflook
    2
  • gember, vers wortel (ongeveer 2-3 cm)
    1 stuk
  • boter, ongezouten of gezouten (van koemelk)
    50 g
  • tomatensaus
    150 g
  • tomatenpuree
    50 g
  • bruine suiker
    30 g
  • currypoeder
    1 el
  • zout
    1 tl
  • peper, gemalen
    1 - 2 snuifjes
  • amandel, gemalen
    20 g
  • water
    50 g
  • korianderbladeren, vers fijngehakt, voor de garnering
    1 - 2 el

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portie

Białko 20.3 g
Kalorie 1229.1 kJ / 293.8 kcal
Tłuszcz 19.1 g
Błonnik 3.4 g
Węglowodany 14.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...