„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

„Serowa” zapiekanka makaronowa z wegańskimi klopsikami

5.0 1 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Wegańskie klopsiki
  • 20 g wody ciepłej
  • ¾ łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 100 g czerstwego chleba wegańskiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbek czosnku
  • 15 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 130 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 130 g soczewicy z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
    130 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy, opłukanej
  • ¾ łyżeczki bazylii, suszonej
  • ¾ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Makaron, wegański sos serowy i sos pomidorowy
  • 1200 g wody
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 220 g makaronu, suchego, krótkiego np. penne
  • 550 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 65 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • 35 g mąki pszennej
  • 230 g napoju roślinnego np. sojowego, owsianego (patrz wskazówka)
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych (patrz wskazówka)
  • 10 g pasty miso
    10 g sosu sojowego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1808.5 mg
Białko 19.6 g
Kalorie 2520.4 kJ / 602.4 kcal
Tłuszcz 21.1 g
Błonnik 10.6 g
Tłuszcz nasycony 3.3 g
Węglowodany 85.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...