Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla
- 90 g di zucchero
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 3 tuorli
- 1 cucchiaino di miele
- 200 g di burro morbido a pezzi
- 330 g di farina tipo 00
- 1 pizzico di sale
- 1 stecca di vaniglia, i semini
Ripieno
- 140 g di zucchero
- ½ limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 100 g di latte intero
- 200 g di grano precotto in scatola
- 1 pizzico di sale
- 1 uovo
- 1 tuorlo
- 160 g di ricotta di pecora, scolata dal siero
- 20 g di cedro candito a dadini
- 1 - 2 cucchiai di acqua di fiori d'arancio
Terminare la preparazione
- 10 g di burro
- 1 cucchiaio di farina tipo 00 + q.b.
- 1 tuorlo
- 3 cucchiai di latte
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1954 kJ / 467 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 58.3 g
- Tłuszcz
- 23.7 g
Alternatywne przepisy
Pizza di scarola
3h 30 phút
Babà napoletano
3 godz.
Pastiera fiori d'arancio
12 godz.
Casatiello sugna e pepe
2 Std. 30 Min
Casatiello dolce (con lievito madre)
19 Std.
Pastiera cioccolato e Rum con coulis di fragole
3h 30 phút
Zeppole di San Giuseppe
1h 50 min
Sfogliatelle frolle
2 Std. 30 Min
Pastiera
15 Std.
Struffoli
1h
Ravioli dolci di castagne
1h 10 min
Torta Babà napoletana
8 Std.