Ciasto "Pszczółka"
TM6 TM5

Ciasto "Pszczółka"

4.5 (25 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 8 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 70 g oleju

Pszczółki

  • 70 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 10 g oleju
  • 24 morele, z puszki, połówki, odsączone z zalewy (1-2 puszki)
  • migdały, w płatkach
  • perełki cukrowe, białe, w kształcie oczu (opcjonalnie)

Masa z serka i dekoracja

  • 500 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 60 g miodu, płynnego
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
920.7 kJ / 220.1 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
20.8 g
Tłuszcz
13.5 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Błonnik
1 g
Sód
132.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy