Urządzenia i Akcesoria
Ptysiowa piramida z kremem pomarańczowym (Croquembouche)
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 14 godz.
16 porcji
Składniki
Krem pomarańczowy
-
140 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy bez białych błonek (albedo), pokrojona na 3 cm kawałki
-
1000 g mleka
-
100 g skrobi ziemniaczanej100 g skrobi kukurydzianej
-
4 jajka
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Ptysie
-
300 g wody
-
160 g masła pokrojonego na kawałki
-
½ łyżeczki soli
-
20 g cukru
-
240 g mąki pszennej
-
6 jajek
-
woda do zwilżenia
Gorzka czekolada
-
500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
Składanie croquembouche
-
cukier puder do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
163 mg
Białko
11.5 g
Kalorie
2041.2 kJ /
487.9 kcal
Tłuszcz
28 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
15.5 g
Węglowodany
47.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kokosowa panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
3 godz.
Ciasto brzoskwiniowe Bellini
28 godz. 20 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Kokosowe półkule z truskawką i bezą
12 godz.
Smażone rozetki
1 godz.
Spiralizowane suszone jabłka z czekoladą (TM5)
6 godz. 15 min
Oponki z ciasta półfrancuskiego (Cronuty)
3 godz. 30 min
Tort tropikalny z bezikami
5 godz.
Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM5)
15 min
Eklerki pistacjowe
4 godz.
Podwójnie pistacjowe makaroniki
3 godz.
Tort bezowy z kremem z kawą zbożową
12 godz. 5 min