Urządzenia i Akcesoria
Tureckie delicje (Lokum)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 26 godz. 50 min
56 sztuk
Składniki
-
900 g wody
-
750 g cukru
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 g skrobi kukurydzianej plus dodatkowa ilość do oprószenia (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka winianu potasu
-
2 - 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy (z 2-3 szt.), ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
olej do natłuszczenia
-
50 g skrobi kukurydzianej
-
150 g cukru pudru
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
1 mg
Białko
0.3 g
Kalorie
316.4 kJ /
75.6 kcal
Tłuszcz
0.1 g
Błonnik
0.3 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Węglowodany
18.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI VI
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Cynamonowe smores
1 godz. 50 min
Budyń z syropem klonowym
20 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
35 min
Smażone bułki chińskie
2 godz. 30 min
Herbata ziołowa i cynamonowe sucharki
2 godz. 30 min
Magdalenki z herbatą matcha
45 min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM5)
35 min
Lutenica
1 godz. 50 min
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2 godz. 30 min
Crème fraîche
16 godz. 10 min
Gorąca czekolada z kawą zbożową
10 min
Kawa cynamonowo-waniliowa
50 min