Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g ogórków gruntowych, z odciętymi końcówkami
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 20 - 30 g liści mięty, świeżych
- 350 g jogurtu greckiego
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g białego octu winnego (opcjonalnie)
- 5 g greckiej wódki ouzo (opcjonalnie)
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 267.5 kJ / 63.9 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 354.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45min
Chłodnik z rzodkiewką i kalarepą
10 min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM5)
45min
Twarożek ziołowy
10 min
Papryka po chorwacku (TM6)
35min
Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM6)
20min
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM6)
10 min
Omlet z fetą i szpinakiem
15 Min
Sałatka z burakiem i ciecierzycą z dressingiem tahini (TM6)
30min
Sos do potraw z grilla
15 Min
Mizeria z grubo krojonych ogórków (TM6)
10 min
Owoce zapiekane pod kruszonką „ze wszystkiego”
50min