
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Haloumi
- 2000 g whole milk
- 4 junket rennet tablet (see Tips)
- 1 tbsp water for dissolving
- 20 g salt, non iodised
Salad dressing
- 1 garlic clove
- 60 g extra virgin olive oil
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 1 - 2 tsp sumac to taste
- ¼ tsp sugar (optional)
Fattoush
- 2 pita bread
- 2 Lebanese cucumber (approx. 235 g), deseeded and cut into pieces (2 cm)
- 1 red bell pepper (approx. 225 g), deseeded and cut into pieces (2 cm)
- 1 green pepper (approx. 180 g), deseeded and cut into pieces (2 cm)
- ½ red onion cut into thin slices
- 4 radish, red then cut into thin slices
- 200 g cherry tomato cut into halves
- 7 sprig flat-leaf parsley leaves only, torn into pieces
- 7 sprig cilantro, fresh leaves only, torn into pieces
- 1 - 2 pinch sea salt to taste
- 1 - 2 pinch black pepper, ground to taste
- 1 tablespoon extra virgin olive oil for frying
- lemon juice for drizzling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 719.5 kcal / 3021.3 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 42.5 g
- Węglowodany
- 59.3 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 15 g
- Sód
- 2525.8 mg