![Placuszki z salsefii Placuszki z salsefii](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/BE26E5FB-F9BF-44E2-8BD1-3D5FBFA6E3BE/Derivates/FC27409C-9D6C-438F-A0A5-32D74804C6FA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placuszki
- 370 - 400 g korzenia salsefii, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
- sok z cytryny, do skropienia salsefii
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- 45 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
- olej, do smażenia placków
Sos ze szpinaku
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 150 g liści szpinaku, świeżych
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1466.5 kJ / 350.3 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 27 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 765.5 mg