Placuszki z salsefii
TM6 TM5

Placuszki z salsefii

4.3 (9 ocen)

Składniki

Placuszki

  • 370 - 400 g korzenia salsefii, obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • sok z cytryny, do skropienia salsefii
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • 45 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • olej, do smażenia placków

Sos ze szpinaku

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1466.5 kJ / 350.3 kcal
Białko
7.5 g
Węglowodany
27 g
Tłuszcz
24.3 g
Tłuszcz nasycony
10.5 g
Błonnik
2.8 g
Sód
765.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy