
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g borowików, suszonych
- gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
- 1200 g wody
- 4 liście laurowe, suszone
- 3 - 4 owoce jałowca
- 6 - 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1000 - 1100 g nóg z gęsi (2-3 szt., patrz wskazówka)
- 300 g karkówki wieprzowej, bez kości pokrojonej na 3 cm kawałki
-
250
g wątróbek z gęsi oczyszczonych (patrz wskazówka)
lub 250 g wątróbek drobiowych oczyszczonych (patrz wskazówka) - 130 g cebuli szalotki przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- bułka tarta ilość do oprószenia formy
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 plasterek
- Kalorie
- 222 kcal / 929 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Węglowodany
- 3 g
- Błonnik
- 2.3 g