
Wersje kompatybilne
Wegański pudding owsiano-gruszkowy z lodami waniliowymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wegański deser owsiano-gruszkowy
- 35 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 70 g płatków owsianych, górskich
-
70
g migdałów, w płatkach
lub 70 g migdałów, w słupkach - 120 g gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 140 g napoju roślinnego, np. kokosowego, sojowego, owsianego
- 20 - 30 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g wody
Lody waniliowe
- 2 laski wanilii
- 60 g cukru
- 260 g kostek lodu (patrz wskazówka)
- 200 g pasty z orzechów nerkowca (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1781.8 kJ / 425.9 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 26.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 95.7 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 Min
Zupa z ciecierzycy z klopsikami (z osłoną noża miksującego)
45 Min
Warstwowy deser jaglany à la szarlotka
35 Min
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20 Min
Malinowa kasza manna z sosem waniliowym
30 Min
Zupa dyniowo-paprykowa; Warzywa z pary; Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
1 Std.
Wegańska galaretka owocowa
1 Std. 15 Min
Kokosowy napój z orzechów nerkowca
25min
Warzywna zupa krem; Warzywa z kurczakiem, ryżem i sosem musztardowym; Lemoniada; Jabłka pod kruszonką
1 Std. 10 Min
Francuski brunch
1 Std. 30 Min
Karob do picia - karobowe "kakao" dla alergika
1 Std. 10 Min
Cynamonowy napój z orzechów makadamia
10 Min