Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- 20 g zimnej wody
- 500 - 600 g gruszek, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
- 2 jajka
- 160 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1922 kJ / 459.4 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 27.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.3 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 50.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Tarta z różami z jabłek (TM6)
2 Std. 50 Min
Limonkowy sernik na zimno
6h 45min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 Std. 25 Min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1 Std. 40 Min
Borówki pod kruszonką
50 min
Tort Sachera
3 Std. 30 Min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 Std. 50 Min
Owoce zapiekane pod kruszonką „ze wszystkiego”
50 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min