Wersje kompatybilne
Baked whole-side of salmon with yoghurt dressing
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salmon
- 1 fresh boneless salmon fillet (approx. 1.2 kg), skin on
- 1 - 2 pinches sea salt
- 1 - 2 pinches ground black pepper
- 1 tbsp extra virgin olive oil
Yoghurt dressing
- 1 garlic clove
- ½ tsp sea salt
- 200 g yoghurt
- 50 g tahini
- ½ lemon, juice only
Walnut crumble
- 80 g walnuts
- 20 g fresh coriander, leaves only (approx. 1 bunch)
- 2 sprigs fresh mint, leaves only
- 1 - 2 fresh long red chillies, deseeded if preferred and cut into halves
- ¼ brown onion
- 30 g lemon juice
- 1 tsp sumac
- 2 tsp extra virgin olive oil
- sea salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1979.3 kJ / 473.1 kcal
- Białko
- 39 g
- Węglowodany
- 7.5 g
- Tłuszcz
- 33.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Sód
- 1466.2 mg
Alternatywne przepisy
Peanut Butter Banana Dream
35min
Mexican corn salad
25min
Broccoli, red capsicum and pine nut salad
10min
Scallops and prawns with XO butter
50 Min
Sous vide steak with bean puree and chimichurri (Diabetes, TM6)
2h 10min
Thai cucumber salad (Thermomix® Cutter)
15min
Tomato and olive tapenade mini bruschette
20min
Sous vide salmon with greens (Diabetes, TM6)
1h 35min
Middle Eastern salmon with tahini yoghurt
40min
Citrus Margarita
10min
Roast potatoes with gremolata (peeler)
1h 20min
Avgolemono (Greek-style Chicken Soup)
40min