Baked whole-side of salmon with yoghurt dressing

Baked whole-side of salmon with yoghurt dressing

4.7 17 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
8 portions

Składniki

Salmon
  • fresh boneless salmon fillet (approx. 1.2 kg), skin on
    1
  • sea salt
    1 - 2 pinches
  • ground black pepper
    1 - 2 pinches
  • extra virgin olive oil
    1 tbsp
Yoghurt dressing
  • garlic clove
    1
  • sea salt
    ½ tsp
  • yoghurt
    200 g
  • tahini
    50 g
  • lemon juice only
    ½
Walnut crumble
  • walnuts
    80 g
  • fresh coriander leaves only (approx. 1 bunch)
    20 g
  • fresh mint leaves only
    2 sprigs
  • fresh long red chillies deseeded if preferred and cut into halves
    1 - 2
  • brown onion
    ¼
  • lemon juice
    30 g
  • sumac
    1 tsp
  • extra virgin olive oil
    2 tsp
  • sea salt to taste
  • ground black pepper to taste

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1466.2 mg
Białko 39 g
Kalorie 1979.3 kJ / 473.1 kcal
Tłuszcz 33.6 g
Błonnik 2.9 g
Tłuszcz nasycony 5.7 g
Węglowodany 7.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...