Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z mięsem z rosołu lub pieczeni
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
250 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki250 g sera żółtego dowolnego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 cebula pokrojona w ćwiartki
-
1 marchewka pokrojona na 4 cm kawałki
-
½ - 1 seler naciowy bez łyka, łodygi pokrojone na 4 cm kawałki
-
4 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
150 g wody
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
2 łyżeczki bazylii, suszonej
-
2 łyżeczki cukru
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
500 g resztek pieczonego mięsa, pokrojonego na 1-2 cm kawałki500 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 1-2 cm kawałki, np. resztek z rosołu
-
500 g mleka
-
50 g mąki pszennej
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka musztardy dowolnej
-
½ opakowania makaronu, suchego, typu lasagne (12-14 płatów, ok. 250 g)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
587.1 mg
Białko
41.9 g
Kalorie
2875.9 kJ /
687.4 kcal
Tłuszcz
33.5 g
Błonnik
4.7 g
Tłuszcz nasycony
16.3 g
Węglowodany
55 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZERO WASTE IV
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pulpety z ziemniakami w migdałowym sosie
1 godz. 20 min
Mięsna terrina z kaczką, kurczakiem i wiśniami
9 godz. 30 min
Kurczak w cieście francuskim
45 min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Pieczonki (prażonki) z kiełbasą i boczkiem (TM6, TM7)
2 godz. 10 min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Indyk à la Wellington z sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Gulasz z ziemniakami
45 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
1 godz.
Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
2 godz.