Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocne gniazdka z pastą jajeczną
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
12 sztuk
Składniki
Gotowanie jajek
-
jajek schłodzonych6
-
woda (do oznaczenia 1 l)
Gniazda wielkanocne
-
masło do natłuszczenia
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia250 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
żółtko1
-
wody120 g
-
soli½ łyżeczki
Pasta jajeczna
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście2 gałązki
-
cebuli szalotki20 g
-
kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu30 g
-
musztardy10 g
-
majonezu10 g
-
octu jabłkowego5 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
szczypiorek, świeży (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
147.4 kcal /
616.6 kJ
Białko
5.5 g
Tłuszcz
6.2 g
Węglowodany
16.7 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Sód
343.2 mg