Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baklava crust
- 100 g unsalted butter, plus extra to grease
- ¼ cinnamon quill
- 40 g raw sugar
- 30 g shelled unsalted pistachio nuts
- 100 g walnuts
- 10 sheets filo pastry, covered with a damp tea towel
Filling
- 500 g cream cheese, room temperature
- 80 g honey
- 2 eggs
- 100 g Greek yoghurt
- 1 ½ tbsp cornflour
- 2 tsp orange blossom water
Syrup
- 50 g raw sugar
- 70 g honey
- ½ cinnamon quill
- 2 pieces lemon peel, no white pith
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- 100 g water
To serve
- 2 tbsp shelled unsalted pistachio nuts, roughly chopped, to decorate
- edible flowers, to decorate (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1747.4 kJ / 417.6 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.5 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 247.5 mg
Alternatywne przepisy
Thirty second whole orange cake
1h 15min
Milo® mousse
1 Std. 5 Min
Better banana cake
45min
Molten chocolate cake
45min
Freeform basic bread
1 Std. 35 Min
Classic Polish 'tort'
2h 25min
Roast potatoes with gremolata (peeler)
1h 20 min
Ciabatta olive sticks
2h 5min
Strawberry Dragon Fruit Frozen Yogurt
10 min
Frozen Yoghurt Bark
Brak ocen
Cucumber, dill and sour cream dressing (Thermomix® Cutter TM6)
10 min
Hot cross bun loaf
2 Std. 40 Min