Pizza turecka Lahmacun

Pizza turecka Lahmacun

4.7 713 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 sztuk

Składniki

Ciasto na pizzę
  • mąki pszennej
    400 g
  • wody letniej
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
  • pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
    150 g
    150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
    ½ - 1
    ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 g
  • mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    200 g
    200 g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • koncentratu pomidorowego
    50 g
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • papryki ostrej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
Pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 413 kcal / 1728 kJ
Białko 14.6 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 55.8 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 1013.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...