Traditional Apple pie

Traditional Apple pie

4.4 42 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 portions

Składniki

  • caster sugar
    100 g
  • unsalted butter chilled, cut into small pieces
    200 g
  • plain flour plus extra to dust
    380 g
  • egg
    1
  • salt
    1 pinch
  • Granny Smith apples (approx 800 g), peeled, cored and cut into pieces (1-2 cm)
    5
  • sultanas (opcjonalnie) soaked in Earl grey tea or apple juice, then drained (approx. 1hr)
    50 g
  • freshly squeezed lemon juice
    20 g
  • raw sugar plus extra to sprinkle
    30 g
  • cornflour
    30 g
  • ground cinnamon
    1 - 2 pinches
  • ground nutmeg
    ½ tsp
  • egg yolk to brush

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 501.5 kcal / 2098.4 kJ
Białko 6.6 g
Tłuszcz 21.7 g
Węglowodany 70.2 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 13.2 g
Sód 33.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...