Plum Clafoutis

Plum Clafoutis

5.0 4 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 portions

Składniki

  • unsalted butter at room temperature, for greasing
  • Demerara sugar to taste
    1 - 2 Tbsp
  • plums ripe but firm, stone removed, bottom trimmed and halved vertically (see tips)
    700 g
  • lemon finely grated zest and juice
    1
  • caster sugar plus 1 Tbsp
    160 g
  • vanilla pod seeds only (see tip)
    1
  • medium eggs
    4
  • whole milk
    200 g
  • whipping cream
    100 g
  • plain flour
    130 g
  • fine sea salt
    ½ tsp
  • Demerara sugar
    1 - 2 Tbsp
  • icing sugar for dusting
    1 - 2 Tbsp

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 245.5 kcal / 1027.2 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 5.6 g
Węglowodany 46 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 131.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...