
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pork Gyro Filling
- 4 oz mozzarella cheese (low-moisture), cut into pieces
- 5 oz feta cheese in pieces
- 2 tsp fennel seeds
- 4 oz yellow onions cut into pieces
- 1 garlic clove
- 1 tbsp tomato paste
- ½ oz olive oil
- 2 - 3 tsp spice mixture for gyros to taste (see Tip)
- ½ tsp chili flakes (opcjonalnie)
- 1 - 2 sprigs fresh dill fronds
- 16 oz ground pork broken into pieces
Phyllo Dough
- 4 oz unsalted butter diced (1 in.)
- 10 sheets phyllo dough
Tzatziki Sauce
- 1 garlic clove
- 3 ½ oz Persian cucumber cut into pieces (1 in.)
- 2 sprigs fresh dill fronds plus extra to garnish
- 8 oz plain Greek yogurt
- 1 tsp lemon juice
- ¼ tsp salt to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 207 kcal / 866 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Węglowodany
- 8.8 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Sód
- 226.3 mg