
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb Curry
-
500
g minced lamb
lub 500 g boneless lamb leg cut in cubes (1 cm x 1 cm) - 40 g meat curry powder
- 5 fresh red chillies rinsed, deseeded
- 5 - 10 dried chillies soaked to soften
- 3 stalks fresh lemongrass white part only
- 2 sprigs curry leaves
- 80 g shallots
- 10 g garlic cloves
- 30 g fresh galangal (lengkuas)
- 10 g shrimp paste (belacan)
- 1 tbsp ground coriander
- 50 g water
- 40 g oil
- 5 - 6 kaffir lime leaves
- 100 g coconut milk
- 50 g tomato ketchup
- 50 g chilli sauce
- 20 g brown sugar
- 1 tsp salt adjust to taste
- 2 tsp chicken stock powder
Potato Topping
- 800 g water
- 700 - 800 g potatoes cut in pieces (2 cm), peeled
- ½ tsp fine sea salt
- 1 tsp ground black pepper
- 50 g milk
- 50 g unsalted butter
- 5 sprigs parsley for garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 393 kcal / 1645 kJ
- Białko
- 20 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Węglowodany
- 29 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Sód
- 592 mg