Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb Curry
-
500
g minced lamb
lub 500 g boneless lamb leg, cut in cubes (1 cm x 1 cm) - 40 g meat curry powder
- 5 fresh red chillies, rinsed, deseeded
- 5 - 10 dried chillies, soaked to soften
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only
- 2 sprigs curry leaves
- 80 g shallots
- 10 g garlic cloves
- 30 g fresh galangal (lengkuas)
- 10 g shrimp paste (belacan)
- 1 tbsp ground coriander
- 50 g water
- 40 g oil
- 5 - 6 kaffir lime leaves
- 100 g coconut milk
- 50 g tomato ketchup
- 50 g chilli sauce
- 20 g brown sugar
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 2 tsp chicken stock powder
Potato Topping
- 800 g water
- 700 - 800 g potatoes, cut in pieces (2 cm), peeled
- ½ tsp fine sea salt
- 1 tsp ground black pepper
- 50 g milk
- 50 g unsalted butter
- 5 sprigs parsley, for garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1645 kJ / 393 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 592 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry Chicken
1 godz.
Ayam Goreng Kunyit (Stir Fried Chicken with Turmeric)
15min
Daging Paprik (Stir Fried Beef)
35min
Sup Kambing (Aromatic Lamb Soup)
2h 20min
Stir-fry Chayote
25min
Meaballs with Tomato Sauce
55min
Ginger Garlic Paste
10min
Fast and Easy Stir Fried Mee Hoon (200 g)
20min
Daging Kicap Meletup (Spicy Soy Beef)
45 min
Daging Goreng Berempah (Stir Fried Spicy Beef)
20min
Spicy Soy Sauce Chicken
30 min
Curry Powder Mix
15min