Lasagne bolońska
TM6 TM5

Lasagne bolońska

4.7 (140 ocen)

Składniki

  • 60 - 120 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki

Sos boloński

  • 130 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 500 - 530 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 65 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • ¾ - 1 łyżeczka soli, do smaku
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 330 g mleka
  • 25 g masła, miękkiego
  • 40 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej

Przygotowanie lasagne

  • 170 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 8 płatów (10 x 20 cm)
  • masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3364.8 kJ / 804.2 kcal
Białko
41.9 g
Węglowodany
52.6 g
Tłuszcz
46.7 g
Tłuszcz nasycony
36.1 g
Błonnik
3.7 g
Sód
1157.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy