Lasagne bolońska

Lasagne bolońska

4.6 162 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    60 - 120 g
Sos boloński
  • warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
    130 g
  • oliwy z oliwek, extra virgin
    15 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    500 - 530 g
  • białego wina, wytrawnego
    65 g
  • przecieru pomidorowego, typu passata
    200 g
  • soli do smaku
    ¾ - 1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - ¾ łyżeczki
Sos beszamelowy
  • mleka
    330 g
  • masła miękkiego
    25 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 szczypta
Przygotowanie lasagne
  • makaronu, suchego, typu lasagne około 8 płatów (10 x 20 cm)
    170 g
  • masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 804.2 kcal / 3364.8 kJ
Białko 41.9 g
Tłuszcz 46.7 g
Węglowodany 52.6 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 36.1 g
Sód 1157.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...