Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 120 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
Sos boloński
- 130 g warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 500 - 530 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 65 g białego wina, wytrawnego
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ¾ - 1 łyżeczka soli, do smaku
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
- 330 g mleka
- 25 g masła, miękkiego
- 40 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Przygotowanie lasagne
- 170 g makaronu, suchego, typu lasagne, około 8 płatów (10 x 20 cm)
- masło, do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3364.8 kJ / 804.2 kcal
- Białko
- 41.9 g
- Węglowodany
- 52.6 g
- Tłuszcz
- 46.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 36.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 1157.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron po bolońsku
40 Min
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą
1h
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1h
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1h 10min
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 godz. 40 min
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 godz. 20 min
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
2 godz. 35 min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1h
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1 Std. 35 Min
Pastisio
1h 10min
Lasagne bolońska
1h 45min
Sos beszamelowy
15 min