
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne bolońska
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
4 porcje
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki60 - 120 g
Sos boloński
-
warzyw, mieszanych (selera naciowego, marchewki, cebuli), pokrojonych na kawałki130 g
-
oliwy z oliwek, extra virgin15 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki500 - 530 g
-
białego wina, wytrawnego65 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata200 g
-
soli do smaku¾ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - ¾ łyżeczki
Sos beszamelowy
-
mleka330 g
-
masła miękkiego25 g
-
mąki pszennej40 g
-
soli¼ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej1 szczypta
Przygotowanie lasagne
-
makaronu, suchego, typu lasagne około 8 płatów (10 x 20 cm)170 g
-
masło do natłuszczenia formy i na wierzch lasagne
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
804.2 kcal /
3364.8 kJ
Białko
41.9 g
Tłuszcz
46.7 g
Węglowodany
52.6 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
36.1 g
Sód
1157.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Makaron cannelloni nadziewany sosem bolońskim
1 Std. 20 Min
Lasagne bolońska
1 Std. 45 Min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50 Min
Enchilady z ryżem, kurczakiem i warzywami
1 Std.
Zapiekane muszle makaronowe z wieprzowiną i szpinakiem
2 Std. 40 Min
Tortille z kurczakiem i guacamole
1 Std.
Zapiekanka pasterska (shepherd's pie)
2 Std. 35 Min
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem
1 Std. 45 Min
Mac'n'cheese z chorizo i papryką
50 Min
Sos beszamelowy
15 Min
Makaron po bolońsku
40 Min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 Std. 10 Min