Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Le baklava
- 200 g de beurre, coupé en morceaux et un peu pour le plat
- ½ de bâton de cannelle
- 1 gousse de vanille
- 100 g de cassonade
- 150 g de pistaches, décortiquées et non salées
- 150 g de noix décortiquées
- 375 g de pâte filo (ou phyllo)
Le sirop
- ¼ citron jaune, zeste et jus
- 220 g de cassonade
- 80 g de miel
- ½ bâton de cannelle
- 70 g d'eau
- 4 gouttes d'eau de rose, à ajuster en fonction des goûts (opcjonalnie)
- 4 gouttes d'eau de fleur d'oranger, à ajuster en fonction des goûts (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1226.4 kJ / 292 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 168.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Batbout au fromage
30 min
Msemen
40 分钟
Crêpes mille trous
1h 10min
Pains de semoule Matlouh
2h 10min
Chorba tunisienne
45p
Pains batbout marocains
1h
Batbouts farcis à la viande hachée et tomate
2h 10min
Briouats aux amandes, miel et graines de sésame
2h
Gozleme
1h 40min
Petits beignets chocolat et noisettes
3h 10min
Baklavas libanais
1 Std. 5 Min
Boules coco-noisette
1h 10min