Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Le baklava
- 200 g de beurre, coupé en morceaux et un peu pour le plat
- ½ de bâton de cannelle
- 1 gousse de vanille
- 100 g de cassonade
- 150 g de pistaches, décortiquées et non salées
- 150 g de noix décortiquées
- 375 g de pâte filo (ou phyllo)
Le sirop
- ¼ citron jaune, zeste et jus
- 220 g de cassonade
- 80 g de miel
- ½ bâton de cannelle
- 70 g d'eau
- 4 gouttes d'eau de rose, à ajuster en fonction des goûts (opcjonalnie)
- 4 gouttes d'eau de fleur d'oranger, à ajuster en fonction des goûts (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1226.4 kJ / 292 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 168.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Batbouts farcis à la viande hachée et tomate
2 Std. 10 Min
Pains de semoule Matlouh
2 Std. 10 Min
Harcha parfumé (pain à la semoule)
30 min
Pains batbout marocains
1h
Chorba tunisienne
45 min
Gâteau de semoule à l'eau de rose (Namoura)
4 Std. 40 Min
Cornes de gazelle, vanille et fleur d'oranger
1 Std. 15 Min
Batbout au fromage
30 min
Msemen
40 min
M'semen (crêpes feuilletées)
2h
Crêpes mille trous
1h 10min
Briouats aux amandes, miel et graines de sésame
2h