Wersje kompatybilne
Turkish Eggs on Greek Yoghurt with Toast and Green Salad
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Green Salad
- 150 g cucumber, sliced (2-3 mm)
- 40 g rocket leaves
- 40 g fresh baby spinach
- 3 sprigs fresh dill, leaves only
-
3
sprigs fresh mint, leaves only
lub fresh basil, leaves only - 60 g red onion, quartered
- 50 g extra virgin olive oil
- ½ tsp ground coriander
- 1 Tbsp white wine vinegar
- 10 g lemon juice
- 2 pinches caster sugar
- ¼ tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
Poached Eggs and Assembly
- 3 sprigs fresh dill, leaves only, plus extra for garnishing
- ½ garlic clove
- 300 g Greek yoghurt
- 4 pinches fine sea salt
- 1700 g water
- 50 g white wine vinegar
- 4 medium eggs
- 25 g unsalted butter, diced
- 1 tsp smoked paprika
- 1 tsp dried chilli flakes
- ½ tsp sumac (opcjonalnie)
- sliced white bread, toasted, for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2738.1 kJ / 654.4 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 28.7 g
- Tłuszcz
- 46.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 877.4 mg
Alternatywne przepisy
Whipped Feta and Mascarpone with Chilli Sesame Honey
40 min.
Lemon Garlic Salmon
2 godz. 20 min
Cuban-spiced Salmon with Tomato Avocado Salsa
30 min.
Sicilian Salad
30 min.
Tagliatelle with Pea Pesto and Poached Eggs
30 min.
Spaghetti alla Carbonara
30 min.
Shakshuka
50 Min
Sausage and Fennel Orzotto
50 Min
Stuffed Sweet Potatoes with Banana Sriracha Mayo and Coleslaw
50 Min
Korean Ramen with Tofu
50 Min
Greek-style Baked Cod with Bulgar Wheat
1 Std. 30 Min
Turkish Eggs (Çılbır)
35min