
Wersje kompatybilne
Turkish eggs (Cilbir) on Greek yoghurt, served with toast and green salad
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Green salad
- 120 - 150 g cucumber sliced (2-3 mm)
- 40 g rocket salad leaves
- 40 g fresh spinach leaves
- 2 - 3 sprigs fresh dill leaves only
-
2 - 3
sprigs fresh mint leaves only
lub 2 - 3 sprigs fresh basil leaves only - 60 g red onion halved
- 50 g extra virgin olive oil
- ¼ - ½ tsp ground coriander
- 1 tbsp white vinegar
- 10 g freshly squeezed lemon juice
- 2 - 3 pinches sugar
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
Poached eggs and assembly
- 2 - 3 sprigs fresh dill leaves only
- ½ - 1 garlic clove
- 250 - 300 g Greek yoghurt
- 4 - 6 pinches salt
- 4 eggs
- 1500 g water
- 50 g vinegar
- 1 dash oil for greasing
- 3 tbsp butter
- 1 tsp ground smoked paprika
- ½ - 1 tsp dried chilli flakes
- ½ tsp ground sumac (opcjonalnie)
- 2 - 4 tbsp microgreens (opcjonalnie)
- white toast bread toasted, for serving
- fresh dill leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 662 kcal / 2769.8 kJ
- Białko
- 25.8 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.6 g
- Sód
- 903.3 mg