Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Turkish eggs (Cilbir) on Greek yoghurt, served with toast and green salad
TM6

Turkish eggs (Cilbir) on Greek yoghurt, served with toast and green salad

4.7 (11 ocen)

Składniki

Green salad

  • 120 - 150 g cucumber, sliced (2-3 mm)
  • 40 g rocket salad leaves
  • 40 g fresh spinach leaves
  • 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
  • 2 - 3 sprigs fresh mint, leaves only
    lub 2 - 3 sprigs fresh basil, leaves only
  • 60 g red onion, halved
  • 50 g extra virgin olive oil
  • ¼ - ½ tsp ground coriander
  • 1 tbsp white vinegar
  • 10 g freshly squeezed lemon juice
  • 2 - 3 pinches sugar
  • ¼ tsp salt
  • ¼ tsp ground black pepper

Poached eggs and assembly

  • 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
  • ½ - 1 garlic clove
  • 250 - 300 g Greek yoghurt
  • 4 - 6 pinches salt
  • 1700 g water
  • 50 g white vinegar
  • 4 eggs
  • 3 tbsp butter
  • 1 tsp ground smoked paprika
  • ½ - 1 tsp dried chilli flakes
  • ½ tsp ground sumac (opcjonalnie)
  • 2 - 4 tbsp microgreens (opcjonalnie)
  • white toast bread, toasted, for serving
  • fresh dill, leaves only, for garnishing

Wartości odżywcze
na 1 portion
Kalorie
2769.8 kJ / 662 kcal
Białko
25.8 g
Węglowodany
26.5 g
Tłuszcz
51 g
Tłuszcz nasycony
17.6 g
Błonnik
3.5 g
Sód
903.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy