Wersje kompatybilne
Turkish eggs (Cilbir) on Greek yoghurt, served with toast and green salad
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Green salad
- 120 - 150 g cucumber, sliced (2-3 mm)
- 40 g rocket salad leaves
- 40 g fresh spinach leaves
- 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
-
2 - 3
sprigs fresh mint, leaves only
lub 2 - 3 sprigs fresh basil, leaves only - 60 g red onion, halved
- 50 g extra virgin olive oil
- ¼ - ½ tsp ground coriander
- 1 tbsp white vinegar
- 10 g freshly squeezed lemon juice
- 2 - 3 pinches sugar
- ¼ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
Poached eggs and assembly
- 2 - 3 sprigs fresh dill, leaves only
- ½ - 1 garlic clove
- 250 - 300 g Greek yoghurt
- 4 - 6 pinches salt
- 1700 g water
- 50 g white vinegar
- 4 eggs
- 3 tbsp butter
- 1 tsp ground smoked paprika
- ½ - 1 tsp dried chilli flakes
- ½ tsp ground sumac (opcjonalnie)
- 2 - 4 tbsp microgreens (opcjonalnie)
- white toast bread, toasted, for serving
- fresh dill, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2769.8 kJ / 662 kcal
- Białko
- 25.8 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 51 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.6 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 903.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Turkish Eggs on Greek Yoghurt with Toast and Green Salad
30 min
Leek and Fennel Goat's Cheese Tarts (TM6)
45 min
Avocado Tuna Salad
5 Min
Beetroot salad on wholemeal toast with halloumi
40 Min
Dalgona coffee with Irish cream
15min
Turkish Eggs (Çılbır)
35min
Caprese Egg White Omelet
20 min
Fluffy Japanese Cheesecake
1h 50 min
Lentil Salad
35min
Lavender Fizz
1h 5min
Sup Sayur Campur (Mixed Vegetable Soup)
15min
Nasi Arab (Arabian Rice)
45 min