Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb curry
- 20 g extra virgin olive oil
- 2 - 3 garlic cloves
- 200 g brown onion, cut into wedges (3-4 cm)
- 1 tsp fresh ginger
- ½ fresh long red chilli, deseeded and cut into pieces
- 2 tsp cumin seeds
- 1 tsp ground cinnamon
- ½ - 1 tsp chilli powder, to taste
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- 10 g fresh coriander, stalks and leaves, cut into pieces
- 40 g tomato paste
- 60 g flaked almonds, toasted
- 800 g boneless lamb leg, cut into cubes (4 cm)
- 1 tsp sea salt
- 400 g coconut milk
Cucumber couscous
- 350 g couscous
- 300 g water
- 1 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 150 g cucumber, cut into cubes (1 cm)
- 60 g flaked almonds, toasted
- 5 g fresh coriander, leaves only
- 5 g fresh mint, leaves only, plus extra chopped, to garnish
- 30 g extra virgin olive oil
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 5380.3 kJ / 1285.9 kcal
- Białko
- 59.3 g
- Węglowodany
- 91.2 g
- Tłuszcz
- 71.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 29.6 g
- Błonnik
- 12.1 g
- Sód
- 651.3 mg
Alternatywne przepisy
Jo Whitton's Wholesome meatball soup
50min
Creamy chicken curry and rice
45min
Creamy coconut chicken curry (TM6)
30min
Chunky bolognese
50min
Pine nut and currant rissoles (Mark LaBrooy)
55min
Creamy beef curry
1h 15min
Beef ragu
1 Std. 25 Min
Lamb korma
4h
Braised Lamb Shanks
3u. 35min
Chilli con carne
40min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1h 15min
Traditional sausage rolls
50min