Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Crema pasticcera alle arance
- 100 g di zucchero
- 1 arancia, preferibilmente biologica, la scorza (senza la parte bianca)
- 450 g di latte intero
- 40 g di farina tipo 00
- 10 g di amido di mais (maizena)
- 100 g di tuorli (5 tuorli circa)
- 1 stecca di vaniglia, i semini
- 50 g di succo di arancia, spremuto fresco
- 1000 g di acqua
Pasta sfoglia
- 200 g di burro congelato a pezzi (1-2 cm)
- 200 g di farina tipo 00
- 90 g di acqua fredda (tenuta in congelatore per 10 minuti)
- 2 pizzichi di sale
Terminare la preparazione
- 50 g di zucchero a velo
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1474.8 kJ / 352.5 kcal
- Białko
- 7.3 g
- Węglowodany
- 47.2 g
- Tłuszcz
- 16.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 230.5 mg
Alternatywne przepisy
Crostata torronata
20min
Crostata morbida gianduia e fragole
1u.
Piccoli calzoni TM6
4h 30min
Crostatine fragole e ganache al cioccolato
2h 30min
Torta della nonna
1h 30 min
Torta Saint Honoré all'italiana
22h
Semifreddo al cioccolato (per 1 persona)
3h 20min
Cigni alla crema diplomatica
2u.
Crostata con crema ai frutti di bosco
4h
Alberello di bignè con crema diplomatica
2u.
Tronchetto al tiramisù
4h
Krapfen con crema pasticcera
4h 20 min