Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Le gâteau éponge
- 1 orange (environ 200 g), zeste, jus et pulpe
- 4 œufs
- ¼ c. à café de sel
- 40 g de sucre en poudre
-
30
g de farine de blé
lub 30 g de fécule de maïs - 20 g de fécule de maïs
- 5 g de levure chimique
- 1 c. à café d'extrait naturel de vanille
- 25 g d'huile végétale
La crème à l'orange
- 1 œuf
- 50 g de beurre, coupé en morceaux
- 40 g de sucre en poudre
L'assemblage du gâteau
- 1 c. à soupe de sucre glace (facultatif)
- Wartości odżywcze
- na 1 part
- Kalorie
- 780.4 kJ / 186.5 kcal
- Białko
- 4.3 g
- Węglowodany
- 18.3 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 161.3 mg
Alternatywne przepisy
Gâteau aux pommes
1h
Biscuits à la pâte d'amande
25 min
Cake aux abricots et au citron
55min
Gâteau aux poires et noisettes
1h 35 min
Cake pomme et cannelle
55min
Cake au citron
1h 50 min
Cake pistache et fleur d'oranger
1h
Cake aux fruits secs
2h
Cake orange-pavot
1h
Flan aux pommes
50min
Quatre-quarts coco-citron vert
1 godz. 5 min
Krachel (brioches à l’anis)
2 Std. 45 Min