Gelato au chocolat et au piment avec sirop de bourbon

Gelato au chocolat et au piment avec sirop de bourbon

3.0 2 oceny
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 16 godz. 25 min
10 portions

Składniki

La glace au chocolat (la veille)
  • 150 g de sucre en poudre
  • 1 piment rouge, séché type œil d'oiseau
  • 100 g de chocolat noir 70% de cacao détaillé en morceaux
  • 8 jaunes d'œufs
  • 40 g de cacao en poudre non sucré
  • 620 g de lait entier
  • ¼ c. à café de sel
  • 620 g de crème liquide, 30% m.g. min.
Le sirop de bourbon (le jour même)
  • 120 g de bourbon type Jack Daniel's®, Jim Beam®
  • 100 g de sucre en poudre
  • 20 g d'eau
  • 30 g de sirop d'érable (opcjonalnie)
    30 g de miel
  • 2 - 3 pincées de sel
  • 2 pincées de cannelle en poudre
  • ½ c. à café d'extrait naturel de vanille

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 146.6 mg
Białko 6.7 g
Kalorie 2027.4 kJ / 484.6 kcal
Tłuszcz 32.7 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 19.3 g
Węglowodany 37.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...