
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
- 150 g wędzonego wieprzowego podgardla (guanciale) pokrojonego w 1 cm kostkę
- 15 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- woda do gotowania makaronu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 716.8 kcal / 2999 kJ
- Białko
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 42.2 g
- Węglowodany
- 63.5 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos pomidorowy; Sos śmietanowy z boczkiem (do makaronu)
30 min
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
2 godz. 10 min
Spaghetti carbonara
25 min
Spaghetti carbonara
40 min
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowym
35 min
Spaghetti carbonara na samych żółtkach
35 min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25 min
Makaron z sosem z trzech serów
15 min
Fettucine Alfredo
25 min
Makaron a'la carbonara
30 min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35 min