Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
TM6 TM5

Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

4.1 (306 ocen)

Składniki

Kruche ciasto

  • 70 g cukru
  • 225 g mąki pszennej razowej, Melvit
    lub 225 g mąki orkiszowej, razowej, Melvit
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko, rozm. M
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, kwaśnego

Czekoladowy krem mascarpone

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej (patrz wskazówka)
  • 500 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 250 g malin, świeżych
  • mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1819.5 kJ / 434.6 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
29 g
Tłuszcz
34.2 g
Błonnik
3.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy