Krewetki i warzywa w tempurze
TM5 TM6

Krewetki i warzywa w tempurze

Składniki

Tempura

  • 500 g mieszanych warzyw (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • 200 g wody mineralnej, gazowanej, mocno schłodzonej
  • 160 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 500 g krewetek, dużych, obranych, z ogonkami, dokładnie osuszonych

Sos miętowo-limonkowy

  • 20 - 25 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1644 kJ / 392 kcal
Białko
31.8 g
Węglowodany
42.3 g
Tłuszcz
12 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie