Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tempura
- 500 g warzyw, mieszanych (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
- olej rzepakowy, do smażenia
-
200
g wody mineralnej, gazowanej, mocno schłodzonej
lub 200 g piwa, jasnego, mocno schłodzonego - 160 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 500 g krewetek, surowych, dużych, obranych, z ogonkami, dokładnie osuszonych
Sos miętowo-limonkowy
- 20 - 25 g mięty, świeżej, tylko liście
-
300
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 300 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1745.7 kJ / 417.3 kcal
- Białko
- 28.6 g
- Węglowodany
- 49.8 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 1497.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Małże po marynarsku
1h 15min
Warzywa w tempurze
1h
Omułki w białym winie
35 min
Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem
1h 5 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Pad Thai z krewetkami
45min
Krewetki Kung Pao
45min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z wędzonym łososiem
1sa 20 dk
Pad thai
45min
Ryż do sushi
1h
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1sa 20 dk