
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tempura
- 500 g warzyw, mieszanych (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
- olej rzepakowy, do smażenia
-
200
g wody mineralnej, gazowanej mocno schłodzonej
lub 200 g piwa jasnego, mocno schłodzonego - 160 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 500 g krewetek, surowych, dużych, obranych z ogonkami, dokładnie osuszonych
Sos miętowo-limonkowy
- 20 - 25 g mięty, świeżej tylko liście
-
300
g śmietany, 12% tłuszczu
lub 300 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 417.3 kcal / 1745.7 kJ
- Białko
- 28.6 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Węglowodany
- 49.8 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Sód
- 1497.5 mg