Krewetki i warzywa w tempurze
TM6 TM5

Krewetki i warzywa w tempurze

4.4 ( 99 ocen )

Składniki

Tempura

  • 500 g warzyw, mieszanych (np. bakłażana, papryki czerwonej, cebuli, cukinii), dokładnie osuszonych
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • 200 g wody mineralnej, gazowanej mocno schłodzonej
    lub 200 g piwa jasnego, mocno schłodzonego
  • 160 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw i krewetek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 500 g krewetek, surowych, dużych, obranych z ogonkami, dokładnie osuszonych

Sos miętowo-limonkowy

  • 20 - 25 g mięty, świeżej tylko liście
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
    lub 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
417.3 kcal / 1745.7 kJ
Białko
28.6 g
Tłuszcz
11.1 g
Węglowodany
49.8 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Sód
1497.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy